Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Wiebe Zoethout - Coördinerend Begeleider MVG

Als de begeleider wil ik dat de cliënten zich veilig voelen

Ik werk met mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Een voorbeeld van dat gedrag is een cliënt met een depressie. ’s Ochtends scheldt hij mij eerst een uur uit. Toch blijf ik dan naast hem zitten. Na een tijd kijkt hij me aan en denkt hij: “Deze man laat me niet in de steek”. Daarna zegt hij: “Sorry”. Dat vind ik mooi. Dat je het vertrouwen krijgt van de cliënt dat je er voor hem bent.

"‘Samen met cliënten geniet ik van de natuur rondom het Sneekermeer’"
- Wiebe Zoethout

Vrijwilliger

Hiervoor werkte ik in een brood- en banketbakkerij, maar op een dag kreeg ik een meelallergie en moest ik op zoek naar ander werk. Als vrijwilliger werkte ik bij de scouting met mensen met een lichamelijke beperking. Dat vond ik geweldig en ik dacht wat nou als ik van mijn hobby mijn vak kan maken. Dat is gelukt, ik werk nu al vijftien jaar met veel plezier bij Philadelphia.

Philamare

Bij de dagbesteding waar ik werk, kan ik met cliënten de natuur in gaan. We hebben een eigen milieuboot Philamare. Daarmee halen we samen met cliënten zwerfafval op rondom het Sneekermeer en gaan we ook belevingsgericht varen. Samen met cliënten geniet ik ervan om buiten te zijn. Dan kijken we naar de ganzen in het land en gaan we ganzeneieren zoeken. Vaak nemen we er een of twee mee, daar maakt de kok dan een omelet van.

Dilemma's

Ik ben een mensen mens. Het mooie aan dit vak vind ik dat je altijd samen met anderen bent. Je brengt de dag door met mensen die een moeilijk leven hebben, hierdoor heb je in dit vak ook te maken met lastige dilemma’s. Een voorbeeld daarvan is de cliënt met een depressie. Hoe ga je daarmee om? Geef je hem een pilletje waardoor hij rustig wordt en zich beter voelt? Of denk je dat hij er ook doorheen komt zonder pilletje en geef je meer nabijheid? Hierover verschillen de meningen binnen het team.

Muziek

Ik geloof dat je bij cliënten ook veel kunt bereiken met muziek. Toen ik hoorde van het PhiLaLa muziekproject Slag en Vlag heb ik dit samen met een aantal mensen geïntroduceerd binnen Advendo Korpsen Sneek. Dat is een drum- en showfanfare waar ik naast mijn werk vrijwilliger ben. Sinds september hebben wij de groep Slag en Vlag overgenomen. Er doen nu 21 cliënten van Philadelphia mee: 15 vlag en 16 slag. Dat is fantastisch!

Terug naar andere ervaringsverhalen

Deel deze pagina