Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

De Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat en gedurende een periode praktijkervaring opdoet.
Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je één dag in de week naar school gaat. Daarnaast bent je werkzaam bij een erkend leerbedrijf.

Welke opleiding kan ik het beste volgen om te werken in de gehandicaptenzorg?

Opleidingen die o.a. gevolgd kunnen worden zijn:

- Helpende zorg en welzijn niveau 2 (let op: op de meeste van onze locaties werken geen assistenten. Bij andere zorgorganisaties kan dit anders zijn).
- MBO (persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg/specifieke doelgroepen niveau 3 en 4
Social Work niveau 5 en 6
- MBO Verzorgende I.G. niveau 3
- MBO/HBO Verpleegkunde niveau 4 en 6.

De opleidingen gericht op de begeleiding van cliënten zijn met name geschikt voor het cluster Zorg & Wonen en cluster Intensief (doelgroep Moeilijk Verstaanbaar Gedrag en Kind & Jeugd).

De opleidingen gericht op zorg en verpleging van de cliënten zijn met name geschikt voor het cluster Intensief; doelgroep Ernstig Meervoudig Beperkte cliënten. En de doelgroep ouder wordende cliënten binnen Zorg & Wonen.

Bij cluster Werk en Begeleiding hebben we vooral plek voor (persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg/specifieke doelgroepen niveau 3 en 4 en voor de Ambulante Begeleiding HBO Social Work.

Met welke scholen werkt Philadelphia samen? (Intern, extern, verkort, regulier)

Als leerling kan je kiezen om een reguliere opleiding te volgen bij een extern ROC naar keuze. Ook biedt Philadelphia, in samenwerking met het NCVB en het ROC Midden Nederland, verkorte bedrijfsopleidingen aan die verzorgd worden voor medewerkers van Philadelphia. Wanneer je bent aangenomen, wordt er samen met de Coördinator BPV gekeken welk traject het beste bij je past.

Wanneer ben ik geschikt voor een zij-instroomtraject?

Je hebt een vmbo-kader, mbo-2, mbo-3, mbo-4 of HBO opleiding gevolgd. Heb je geen diploma’s maar kan je ons wel overtuigen van je kwaliteiten en heb je ervaring met de doelgroep, dan kijken we graag naar mogelijkheden (mits er op dat moment BBL vacatures zijn).

Wil je weten of de zorg echt bij je past? Op de website www.ontdekdezorg.nl vind je veel ervaringsverhalen. Of vraag een loopbaan adviesgesprek aan, via www.sterkinjewerk.nl. Ook kunnen wij je de Quickscan van de VGN van harte aanbevelen, om te ontdekken of jouw toekomst in de gehandicaptenzorg ligt. Zie https://www.werkenindegehandicaptenzorg.nl/quickscan.

Wat is de tijdsinvestering van een Leer/werktraject?

Gemiddeld ben je 6 tot 8 uur kwijt per week aan studie en opdrachten maken. Daarnaast ben je minimaal 18 uur aan het werk. Veel opdrachten worden uitgevoerd en beoordeeld op de werkvloer.

Ook in de privésfeer vraagt leren en werken veel van de BBL deelnemer. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn essentieel om het traject met een diploma af te kunnen sluiten.

Hoe zit het met salaris en vergoeding bij Philadelphia?

Je bent in deze leerroute zowel leerling als medewerker. Je ontvangt salaris. De hoogte van je salaris hangt af van je leeftijd, het niveau en leerjaar van de opleiding. In de CAO gehandicaptenzorg staat omschreven wat je als leerling verdient. Soms kan hier van afgeweken worden vanwege bijvoorbeeld eerdere werkervaring.

Wanneer je een leerarbeidsovereenkomst hebt met Philadelphia dan betaalt Philadelphia de kosten van de opleiding. Als er een studieovereenkomst is dan worden over de kosten afspraken gemaakt. Een percentage van de lesdagen op school wordt betaald. Dit is afhankelijk van het aantal uren in jouw arbeidscontract.

Heb ik bij het behalen van mijn diploma een baangarantie?

We hebben geen baangarantie. Nadat je een opleiding succesvol hebt afgerond, kijken we samen naar een passende functie binnen de organisatie.

Voor welke doelgroepen kan ik bij Philadelphia aan de slag

Bij Philadelphia werk je met mensen die uniek zijn en die in meer of mindere mate ondersteuning nodig hebben. Wij ondersteunen uiteenlopende doelgroepen. Zo bieden we ambulante begeleiding aan mensen met een lichte verstandelijke beperking maar ook zorg aan ouderen of mensen met een ernstige meervoudige beperking.

Kijk bij Welke baan past bij jou? om te ontdekken welke functie en doelgroep bij jou past.

Kan ik eerst kennis maken of ervaring opdoen, voordat ik aan een traject begin?

Daartoe zijn regelmatig mogelijkheden. Bijvoorbeeld bij een open dag of tijdens de Ontdek de Zorg week. Ben je al helemaal enthousiast over de gehandicaptenzorg? Overweeg dan ook eens om vrijwilligerswerk te gaan doen op een locatie bij jou in de buurt. Zo kun je alvast ervaring opdoen en contacten leggen binnen de organisatie. Kijk op https://www.philadelphia.nl/locaties.