Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Erik Vening - Begeleider Moeilijk Verstaanbaar Gedrag (MVG)

Erik Vening, begeleider Moeilijk Verstaanbaar Gedrag (MVG)

Elke dag voelt als een zinvolle dag

“Jij bent echt geknipt voor de gehandicaptenzorg”, werd Erik Vening in 2002 verteld. Inmiddels werkt hij al 20 jaar met heel veel plezier bij Philadelphia. Na gewerkt te hebben als begeleider Ernstig Meervoudige Beperking (EMB) en als verpleegkundige is Erik nu werkzaam als begeleider Moeilijk Verstaanbaar Gedrag (MVG).

"Ik was nooit zo’n fan van studeren. Dankzij Philadelphia heb ik toch al mijn diploma’s gehaald."
- Erik Vening

Waarom koos je ervoor om bij Philadelphia te werken?

Ik was eerlijk gezegd nooit zo’n fan van studeren. Ik had twee hbo-studies verlaten zonder af te maken, omdat ik niet goed wist wat ik wilde. Wat ik wel wist, is dat ik iets met mensen wilde doen. Maar ja, wat dan hè? Totdat iemand zei dat ik met gehandicapten zou moeten werken. En zo rolde ik erin, zonder een papiertje op zak.

Hoe ging Philadelphia ermee om dat je geen diploma had?

Ja, dat maakt Philadelphia en de mensen die er werken zo’n gave organisatie. Ik deed het best goed dus kreeg ik na een half jaar een nieuw contract. Al gauw daarna kwam mijn manager Ria naar mij toe en zei ze met een glimlach en streng tegelijk: “of je gaat naar school, of je vliegt eruit.” Ik greep toen de kans om een opleiding te volgen naast m’n werk. Meerdere zelfs. En daar ben ik nog iedere dag dankbaar voor.

Wat maakt Philadelphia voor jou een aantrekkelijke werkgever?

Na 20 jaar heb ik nog steeds elke dag het gevoel dat ik iets zinvols doe. Ik voel me nuttig in mijn werk bij Philadelphia. Onze doelgroep is heel verrassend en origineel. Als organisatie praten we in Nederland ook echt mee over hoe we de zorg verder kunnen verbeteren. We zien wat er speelt in de maatschappij en spelen hier goed op in met verschillende innovaties. En persoonlijk heb ik binnen Philadelphia gewoon heel veel kansen gekregen om mezelf te ontwikkelen. Ze geven je die ruimte.

"Na 20 jaar heb ik nog steeds elke dag het gevoel dat ik iets zinvols doe"
- Erik Vening

Hoe heeft Philadelphia jou de ruimte gegeven?

Lachend: ik weet nog goed dat mijn manager Ria, waar ik het eerder over had, op een wit papier een vierkantje tekende en zei: “Erik, je bent altijd zo druk bezig om te kijken hoe je over grenzen kan gaan. Maar als je je omdraait zie je dat je binnen het kader van het vierkant alle vrijheid hebt om te bewegen zoals jij wilt en er mogelijkheden volop zijn. Dus pak die ruimte.” Toen zij dát zei wist ik zeker dat ik mijn diploma’s wilde halen en mij verder wilde ontwikkelen bij Philadelphia.

Waar heeft je dit gebracht?

Door mijn opleidingen en ervaring groeide ik in mijn rol als begeleider en later ook als verpleegkundige. De verantwoordelijkheid die ik heb gekregen en het succes dat we als team dagelijks hebben maakt mij echt trots.

Welke tip heb je voor collega’s?

Wees niet alleen begeleider, maar ook een medemens. We werken met zulke mooie en unieke mensen. We denken vaak dat het alleen maar over de cliënt gaat, maar het gaat vaak ook over onszelf. Gebruik de cliënt dus als een spiegel naar jezelf. Je kan zoveel van ze leren.

Om deze video te tonen moeten we cookies plaatsen. Accepteer marketing-cookies of bekijk het op www.youtube.com/watch?v=dsy2hQPSCpQ

Deel deze pagina