Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Wouter Gerritsma - Coördinerend Begeleider

Omscholen

Ik werk nog maar sinds anderhalf jaar in de zorg. Hiervoor werkte ik als planner, maar de hele dag achter een computer zitten, is niks voor mij. Via zaalvoetbal ken ik een jongen die bij Philadelphia werkt. Ik was geïnteresseerd in de zorg en vroeg wat hij deed. Zijn verhaal sprak me aan en ik nam contact op met Philadelphia. Ik mocht een proefdienst meedraaien en daarna kon ik meteen aan de slag. Nu draai ik volledig mee als begeleider en één dag in de twee weken ga ik naar school. Ik volg de bedrijfsopleiding persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg in de richting van MVG.

"Dit had ik tien jaar eerder moeten doen!"
- Wouter Gerritsma

Verzorgen en begeleiden

De eerste dag moest ik mensen wassen en douchen. Dat was wel even wennen, maar ik dacht niet moeilijk doen, gewoon de mensen helpen. Na vijf keer was ik eraan gewend. Ik werk overdag, maar draai ook nachtdiensten, die afwisseling vind ik mooi. Overdag werk ik met een doelgroep met een hoger niveau, dat zijn mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Als begeleider ben ik dan bezig met het gedrag van de bewoners en de beïnvloeding van hun gedrag. ’s Nachts verzorg ik mensen met een ernstig meervoudige beperking. Ik verschoon mensen als hun inco vol is en soms hebben bewoners een epileptische aanval. Dat maak je ook mee.

Innovatie

Bij deze locatie werken we met de slimme inco, dat vind ik een mooi voorbeeld van innovatie. Het werkt met een app, dankzij sensoren kun je zien hoe vochtig het incontinentiemateriaal is. Vroeger ging je alle bewoners op vaste tijden verschonen, tegenwoordig doe je dat alleen als het nodig is. Dat scheelt tijd als medewerker tijdens mijn nachtdienst. Maar wat ik veel belangrijker vind, is dat ik de cliënt niet wakker hoeft te maken als dat niet nodig is. Ik vind het fijn dat mensen lekker door kunnen slapen.

Onverwachte

Het mooie van dit vak vind ik het onverwachte. Het ene moment is een cliënt somber en het volgende moment is hij vrolijk. Als begeleider kun je de sfeer bij de locatie en het gedrag van de cliënt beïnvloeden. Op die manier kun je iets betekenen voor de mensen. Dat geeft mij voldoening. Vaak denk ik: “Ik had dit tien jaar eerder moeten doen!”. Als cliënten een mooie dag hebben, dan is mijn dag ook goed. Deze doelgroep hoef je niet mee naar de Efteling te nemen om ze een leuke dag te bezorgen, het zit hem in de kleine dingen. Sommigen worden helemaal ontspannen van een bad. Dat is geweldig.

Terug naar andere ervaringsverhalen

Deel deze pagina