Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Philadelphia zet finalisten WorldSkills aan het denken over meesterschap

Grijp je in als iemand met een beperking zonder rijbewijs op een brommer wil wegrijden? Of wat als iemand een eigen telefoon wil, maar daar eigenlijk niet mee om kan gaan? Over dit soort kwesties ging het tijdens de masterclass die Philadelphia organiseerde voor de finalisten van WorldSkills Netherlands.

Philadelphia is hoofdsponsor van de Skills Heroes vakwedstrijd Maatschappelijke zorg (PBSD). Met de masterclass helpen we de finalisten om op 23 en 24 maart, tijdens de landelijke vakfinales Skills The Finals, goed beslagen ten ijs te komen.

De masterclass bestaat uit drie onderdelen: zeggenschap, DigiContact en innovatie. Door praktijksituaties na te bootsen doen de studenten praktijkervaring op. Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen aan ervaren begeleiders.

Je eigen leven leiden

De boodschap die de studenten meekrijgen is helder: iedereen wil zijn eigen leven leiden. Dat geldt ook voor mensen met een beperking. Blijf als begeleider daarom nadenken in mogelijkheden. ‘Bij Philadelphia werken begeleiders vanuit liefde, lef en meesterschap’, zo trapt voorzitter van de raad van bestuur Saskia Baas de masterclass af. ‘Vanuit die waarden begeleiden we bewoners en deelnemers, zodat ze onderdeel kunnen zijn van de samenleving.’

Harrie wil een telefoon

Tijdens het onderdeel ‘zeggenschap’ bedenken de studenten een fictieve cliënt: Harrie. Hij is wilsbekwaam, heeft een mentor en een bewindvoerder. De zus van Harrie belt ongerust op. Haar broer wil een telefoon, maar daar kan hij volgens haar helemaal niet mee omgaan. Wat nu?

Deze vraag zet ook Dunya Sindy aan het denken. De 18-jarige finaliste neemt zich voor tijdens haar stage nóg vaker door te vragen. ‘Het is belangrijk veel vragen te stellen en goed te luisteren. Waarom wil iemand een telefoon? Waarom maakt de zus zich zorgen? Wie gaat er eigenlijk over?’

Ondersteuning van een robot

De masterclass gaat ook over innovatie. Philadelphia zet bij de begeleiding soms robots in. Programmamanager sociale robotica Xenia Kuiper vertelt dat cliënten dit als bijzonder prettig ervaren. ’De robot herinnert iemand er bijvoorbeeld aan om de afwas te doen of zijn tanden te poetsen. Van robot Phi wordt dat vaak sneller geaccepteerd dan van een menselijke begeleider.’

In de schoenen van de cliënt

Daarnaast maken sommige cliënten bij Philadelphia gebruik van DigiContact. Dat is een dienst waarbij cliënten 24 uur per dag kunnen (beeld)bellen met begeleiders. De 20-jarige Jonas Dijkslag ervaart tijdens een rollenspel hoe het is om zelf cliënt te zijn.

Hij is gefrustreerd want hij mag niet de hele week bij zijn vriendin blijven slapen. Een medestudent neemt zijn boze telefoontje aan en probeert zijn emoties te temperen. Jonas is onder de indruk: ‘Het is raar om aan de andere kant te staan. Dat had ik niet eerder gedaan. Doordat er oogcontact is, voelde ik me wel echt gezien en gehoord.’ Hij gaat een ervaring rijker weer naar huis.

Mbo-studenten uitdagen om te laten zien wat zij in hun mars hebben. Daar draait het om tijdens Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor het mbo. De finale Maatschappelijke zorg (PBSD) vindt plaats op donderdag 23 en vrijdag 24 maart tijdens Skills the Finals. Wie van de acht studenten wint, wordt duidelijk bij de prijsuitreiking op vrijdagavond 24 maart om 19.30 uur in de RAI.

Deel deze pagina