Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Mijn Vak: ‘Ik ben altijd op zoek naar nieuwe vormen van dagbesteding’

Pionieren, vernieuwen, uitdagingen zoeken. Esther Groen (40) kiest nooit voor de makkelijkste weg. Wel voor de leukste. Want ze geniet van haar vak en haar werkplek. Als coördinerend werkbegeleider bij Het Lab in Dordrecht ziet ze de deelnemers ook als collega’s. ‘We werken met elkaar op basis van gelijkwaardigheid’, vertelt ze. ‘De deelnemers zijn volwassen mensen. Ze weten veel meer van gamen en techniek dan ik. Ik leer daar veel van en heb zo ook mijn eigen technische skills ontdekt. Zo halen we het beste uit elkaar.’

Waarom koos je voor dit vak?

Tijdens mijn opleiding, SPW, was ik erg gericht op kinderen. Maar tijdens mijn stages ontdekte ik dat ik die doelgroep eigenlijk niet leuk vind. Ik had daar andere verwachtingen van. Gelukkig kreeg ik van mijn stagebegeleider de mogelijkheid om een extra stage te doen. Dat was bij een activiteitencentrum van een zorgorganisatie. Dat vond ik heel erg leuk. Na mijn stage kon ik daar aan de slag met een groep jongeren die zich bezighield met grafische vormgeving.

Hoe ben je bij Philadelphia terechtgekomen?

Van een kennis die bij Philadelphia werkt, had ik al veel gehoord over de kansen en mogelijkheden die Philadelphia biedt. Dat ze veel binnen het werkveld vernieuwen, dat de organisatie daar sterk in is. Na acht jaar bij dezelfde werkgever was ik ook wel toe aan een nieuwe uitdaging. Die kennis vertelde me ook dat Philadelphia bezig was met een nieuwe dagbestedingslocatie in Sliedrecht en dat ze daar mensen voor zochten om dit op te zetten. Zo ben ik begonnen. Maar ik wilde graag iets met mijn horeca-achtergrond doen en zo kwam ik bij de dagbestedingslocatie Den Witten Haen in Dordrecht terecht. Dit is een lunchroom die samenwerkt met leerkeuken De Pollepel. Vandaaruit heb ik samen met mijn collega’s het leerwerktraject horeca opgezet. Heel erg leuk vind ik dat. Lesmateriaal maken, lesgeven, kennisdelen. Ik ben van het uitzoeken en ik ben ooit onderwijsassistent geweest, dus dat helpt ook. Ondertussen is dat leerwerktraject door het hele land uitgerold.

Toen zes jaar geleden het 3D Lab werd opgezet, in hetzelfde gebouw als waar Den Witten Haen zit, zeiden ze tegen mij: “Hee Es, jij fotografeert toch, dan ben je wel technisch. Wil je niet het 3D Lab helpen opzetten?” Ik vond dat wel een uitdaging en sprong in het diepe. We begonnen met één 3D-printer. Ondertussen hebben we er acht, een lasercutter en een fantastisch team. Heel uitdagend en innovatief.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe vormen van dagbesteding. Deelnemers in hun kracht zetten, talenten ontwikkelen en onontdekte talenten naar boven halen. Niet alleen bij de deelnemers maar ook bij mezelf. Want die deelnemers weten veel meer van gamen en techniek dan ik. Ik leer daar veel van en heb ook mijn eigen technische skills ontdekt. Zo halen we echt het beste uit elkaar.

Waar haal jij voldoening uit?

Dat we elkaars superkrachten vergroten. Dat we op basis van gelijkwaardigheid de uitdaging aangaan met elkaar. De deelnemers zijn evengoed collega’s. En volwassen mensen. Ze waren betrokken bij het projectplan voor Het Lab en ook bij alle ontwikkelingen. Afgelopen maand hebben we een nieuwe lasercutter aan kunnen schaffen. Samen met onze deelnemers hebben we hard gewerkt aan opdrachten voor klanten de afgelopen twee jaar. Daardoor zijn we weer toe aan groei. Door ze daarin mee te nemen krijgen ze eigenaarschap en zijn ze betrokken bij dit proces.

Wat ook een mooi voorbeeld is dat we op de kunstbeurs Object in Rotterdam stonden. We toonden daar een collectie 3D-objecten die we samen met Vliet Atelier hebben ontworpen. Dat geeft me kippenvel. Kijk eens waar we staan, zei ik tegen de deelnemers. Dat is geweldig. Tussen al die grote namen.

Welke uitdagingen kom je tegen in je werk?

Je bent onderdeel van een groot systeem. Daarbinnen ben je aan het pionieren. Met ICT ben ik op ontdekkingstocht gegaan om te kijken hoe we de begrenzingen van de laptops konden opheffen. Dat vond ik een positieve uitdaging. De laptops van Philadelphia zijn natuurlijk enorm goed beveiligd. Dat moet ook. Maar voor deelnemers leverde dat te veel beperkingen op. Samen met de projectleider Innovatie hebben we een verbeterplan opgesteld en een nieuw beleid uitgewerkt. Zodat de deelnemers op volwaardige laptop via een eigen internetsysteem kunnen werken. Dat kost veel tijd en veel energie, maar het is wel gelukt. En het betekent een grote vooruitgang voor ons project.

Het is samen hard werken, maar het lijkt soms geen werk. Geen dag is saai en we hebben veel plezier samen. Daarom blijf ik ook bij Philadelphia.

Alle vacatures

Deel deze pagina