Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Portret Nienke

‘Het is misschien een cliché, maar het is echt waar: in mijn werk is geen dag – of zelfs geen uur – hetzelfde. Voor een sleur hoef je hier niet bang te zijn! Ik ben activiteitenbegeleider in het dagcentrum en werk op de muziek- en beweeggroep. Ik vind muziek een heel mooi middel om contact te leggen met mijn cliënten. Je kunt muziek namelijk heel goed afstemmen op de emotie die je bij iemand waarneemt.

Je let bij cliënten op de kleine dingen

Contact maken en iemands stemming aanvoelen heel belangrijk in dit werk. Zo let ik er altijd op hoe een cliënt binnenkomt: hoe staat zijn of haar pet, wat heeft diegene nodig? Of als een cliënt verbaal minder vaardig is, dan let je daarbij op kleine dingen: geluidjes, spierspanningen, zichtbare onrust. Dan probeer je het contact te zoeken en bijvoorbeeld de spanning te verlichten door het maken van een grapje. Of je beweegt mee met de behoeften die je voelt bij de cliënt: dan slaan we het fietsen op de hometrainer die dag even over en maak je tijd voor een praatje.

De onverwachte ontwikkelingen zijn vaak de mooie momenten

Op een werkdag begin ik met het lezen van de cliëntdossiers en het voorbereiden van de dag. Zo’n dag is heel gevarieerd: we knutselen met de cliënten, maken puzzels, luisteren muziek. Ook gaan we vaak lekker naar buiten om met elkaar te wandelen, met een bal te gooien of te fietsen op een duofiets. Alles altijd afgestemd op de interesses en het kunnen van onze cliënten. En natuurlijk heb ik ook wel eens een slechte dag, maar dat kun je dan gewoon met je collega’s bespreken. Desnoods wissel je wat in taken als je wat minder goed in je vel zit, want dat voelen cliënten heel goed aan. Op die manier zorgen we met elkaar – telkens weer – voor een zo optimaal mogelijke dag voor iedereen op de groep. Ik geniet het meest van mijn werk als ik (soms onverwacht) een mooie ontwikkeling zie bij een cliënt. Zo is het laatst gelukt om samen met een cliënt met een ontwikkelniveau van een kind van 1,5 jaar een liedje in te studeren. Ze zong op den duur gewoon mee en maakte de zinnen af. Dan ben ik echt trots!

Terug naar de vorige pagina